Wybierz profil:
  • Dystrybutor
  • Kierowca

Nowość w ofercie SWF Das Original Truck – Aquablade™

Aquablade™ to innowacyjne rozwiązanie, które opiera się na precyzyjnym natrysku płynu na powierzchnię szyby pojazdu, uzyskiwanym dzięki wkomponowaniu dysz spryskiwaczy w pióro wycieraczki.

Technologia Aquablade™ na rynku IAM

Wycieranie szyby jest szybsze i bardziej wnomierne niż w przypadku tradycyjnych wycieraczek. Jego jakość nie jest też zależna od prędkości jazdy. Sprawność wycieraczek
Aquablade™ została potwierdzona w licznych testach, przeprowadzonych przez niemiecki
Instytut Fraunhofera. Dowiedziono tam, że Aquablade™ umożliwia szybszą o 0,315 reakcję kierowcy niż w przypadku tradycyjnego rozwiązania. W praktyce oznacza tskrócenie drogi zatrzymania przy prędkości 50 km/h o 4 metry, co odpowiada zerokości przejścia dla pieszych. Technologia Aquablade™ zadebiutowała  szerokości przejścia dla pieszych. Technologia Aquablade™ zadebiutowała jako oryginalne wyposażenie samochodów osobowych klasy premium. Z czasem zaczęła być stosowana także w innych typach pojazdówa od niedawna jest dostępna na rynku wtórnym, pod markami Valeo i SWF.  Według oblicz firmy Valeo, wycieraczki Aquablade™  już obecne w ponad milionie pojazdów, poruszających się po europejskich drogach.

Nowość w ofercie SWF Das Original Truck – Aquablade™

Po sukcesie na rynku samochodów osobowych i autobusów, firma Valeo odniosła takżsukces na rynku pojazdów ciężarowych. Od ponad roku wycieraczki w technologii Aquablade są montowane jako orginalne wyposażenie pojazdów ciężarowych DAF XF, CF *. Wycieraczki tepod marką SWF Das Orginal Truck są dostępne na rynku wtórnym już od stycznia 2022r

Wydajny system dystrybucji płynu do spryskiwaczy zwiększa bezpieczeństwo jazdy w trudnych  warunkach atmosferycznych. Jest to niezwykle istotne w przypadku pojazdów służących do  przewozu ludzi. Wycieraczki Aquablade™ nie tylko zapewniają błyskawiczne czyszczenie szyb
i tym samym polepszanie widoczności dla kierowcy. także niezawodnym wsparciem dla  systemów bezpieczeństwa pojazdów. W przypadku wielu pojazdów najnowszej generacji, kamery i czujniki systemów wspomagania kierowcy umieszczone na szczycie szyby czowej. Strumień  płynu z tradycyjnego spryskiwacza często tam nie sięga, zwłaszcza przy wyższych prędkościach  jazdy. Dzięki zastosowaniu Aquablade™ problem ograniczonego pola widzenia kamer i czujnikózostał wyeliminowany.